Het wordt algemeen erkend dat kleine eilanden in de voorste gelederen van de klimaatcrisis staan. Ondanks dat ze een verwaarloosbare bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde, worden ze onevenredig zwaar getroffen door de ergste gevolgen ervan.
Als de rest van de wereld niet optimaal gebruik maakt van het korte tijdsbestek waarin de mondiale gemiddelde temperatuur in de 21e eeuw kan worden beperkt tot 1,5 graden Celsius, zal de klimaatimpact die kleine eilanden nu al ondervinden wereldwijd plaatsvinden. Kleine eilanden moeten het middelpunt van de mondiale aandacht zijn en moeten worden ondersteund in hun strijd tegen existentiële uitdagingen.
Bij Greening the Islands hebben we pionierswerk verricht met het concept van eilanden als laboratoria voor innovatieve oplossingen die overal kunnen worden geschaald en gerepliceerd.
Belangrijkste troef
Hernieuwbare energie is van cruciaal belang voor zowel de aanpassing aan als de mitigatie van de klimaatverandering. Omdat sommige gevolgen van de klimaatverandering al onomkeerbaar zijn, zal de vooruitgang op kleine eilanden een grote rol spelen bij het vergroten van het vermogen van de wereld om verdere ontwrichting te weerstaan.
Naast het bieden van klimaatbestendigheid is de transitie naar hernieuwbare energie een kwestie van toegang tot energie, veiligheid en duurzame ontwikkeling.
De kwetsbaarheid van kleine eilanden is te wijten aan structurele nadelen die de laatste tijd zijn verergerd door mondiale economische, energie- en gezondheidscrises. Dergelijke landen zijn doorgaans netto-importeurs van fossiele brandstoffen voor hun energie en transport, en hun energiesystemen hebben een lage efficiëntie. Bijgevolg kunnen de energiekosten vele malen hoger zijn dan in grotere staten. Kleine en afgelegen eilanden hebben zelfs enkele van de hoogste gemiddelde elektriciteitskosten ter wereld.
De impact van de volatiliteit van de prijzen van fossiele brandstoffen en het onstabiele aanbod worden nog verergerd door het isolement, de beperkte omvang en de lage diversificatie van de markten op kleine eilanden, wat ertoe bijdraagt dat de eilandeconomieën kwetsbaar blijven en voortdurend worden blootgesteld aan de hoge kosten van schulden. Er zijn ook de steeds dringender wordende problemen van waterschaarste en voedselzekerheid.
Als gevolg van dergelijke uitdagingen zijn kleine eilanden een voorbeeld van het volledige potentieel van de energietransitie: hernieuwbare energie is niet alleen gebonden aan de energiesector, waar het de opwekkingskosten kan verlagen en de veiligheid en efficiëntie kan verbeteren. Meer in het algemeen is het van het grootste belang voor duurzaamheid en economische revitalisering.
Heel belangrijk is dat de verschillende sectoren van de eilandeconomieën niet afzonderlijk kunnen worden beschouwd. Hernieuwbare energie is de rode draad die circulariteit, veerkracht en het koolstofarm maken van de hele economie mogelijk maakt – zoals in het verband tussen water, energie, voedsel en ecosystemen. Hier valt een les te leren voor alle samenlevingen die op zoek zijn naar een duurzame toekomst.
Om het netto nulpunt te bereiken moet de wereld zoveel mogelijk elektrificeren, wat aanzienlijke vooruitgang vereist op het gebied van elektriciteitsnetwerken, energieopslag, slimme systemen en digitalisering. Op eilanden heeft elektrificatie nog meer gewicht en kan bijdragen aan het creëren van kansen voor jonge mensen om te blijven of zelfs uit andere landen te komen.
De kwetsbaarheid van kleine eilandstaten biedt een ongekende kans om leiding te geven aan de transitie naar 100% hernieuwbare energiebronnen. Door rijke natuurlijke hulpbronnen te benutten en innovatieve technologie te exploiteren, kunnen eilanden energie-onafhankelijk worden, waardoor de kosten worden verlaagd, nieuwe banen worden gecreëerd, economieën worden gediversifieerd en duurzame lokale waardeketens worden gestimuleerd.
Hernieuwbare eilanden
De energietransitie is verandering gedurende een periode die niet eeuwig zal duren. Mondiale klimaatactie en duurzaamheidsdebatten zijn steeds meer gericht op het versnellen naar 100% hernieuwbare energiebronnen. Eilandstaten tonen sterk leiderschap door enkele van de meest ambitieuze doelstellingen ter wereld te stellen voor het koolstofvrij maken van de energiesector.
Hoewel sommige energiesystemen al gedurende een beperkte periode op 100% duurzame energie draaien, lijken stabiele, 24/7 hernieuwbare energiesystemen nog steeds een ver vooruitzicht. Dit is vooral duidelijk op de Canarische Eilanden, de Azoren, de Orkney-eilanden, Hawaï en andere eilanden.
Concrete casestudies zijn essentieel en Greening the Islands is van mening dat kleine eilanden in een unieke positie verkeren om de technische en economische haalbaarheid van 100% hernieuwbare energiesystemen te demonstreren. Wij zijn ook van mening dat hun potentieel om gezamenlijk bij te dragen aan de mondiale doelstelling van een verdrievoudiging van de opwekkingscapaciteit voor hernieuwbare energie tegen 2050, zoals uiteengezet op de klimaattop van de COP28 (Conferentie van Partijen) van de Verenigde Naties, niet mag worden onderschat. Daarom lanceerde Greening the Islands tijdens de New York Climate Week 2023 het 100% RES Islands Initiative.
De ambitie is om een model te creëren om belangrijke barrières te overwinnen die de vooruitgang van eilanden vertragen, zoals beperkte toegang tot financiering en ontoereikende financieringsmechanismen, gebrek aan passend beleid en regelgeving ter bevordering van innovatieve technologieën, complexe autorisatieprocessen en een gebrek aan langetermijnfinanciering. stroomafnameovereenkomsten en kostencompensatiesystemen. Al deze hindernissen weerhouden energieleveranciers ervan om over te stappen op schone energie.
Greening the Islands heeft tot doel dergelijke gebieden te helpen hun afhankelijkheid van overheidsfinanciering te verminderen door de inzet van hernieuwbare energie te versnellen via een standaard en gestructureerde methodologie. Ons belangenbehartigingswerk belicht ook de kansen voor industriële bedrijven en particuliere financiering.
Het doel is om bij te dragen aan concrete resultaten die betrouwbare financiële en technische informatie opleveren om een pijplijn van projecten aan te sturen en de aantrekkelijkheid voor investeerders te vergroten. Op basis van de gedetailleerde analyse van de huidige energiecontext van een individueel eiland worden routekaarten ontwikkeld en gepresenteerd aan belanghebbenden. Ruimtelijke en ecologische beperkingen, het potentieel van beschikbare hernieuwbare bronnen en prognoses van de vraag naar elektriciteit op basis van de potentiële toekomstige integratie van complementaire systemen in sectoren als water en mobiliteit zijn allemaal inbegrepen.
Er wordt rekening gehouden met alle beschikbare hernieuwbare energiebronnen, op basis van diversificatie en decentralisatie en waarbij zowel onshore als offshore technologie wordt bekeken. Het beperkte landoppervlak belemmert grootschalige projecten op kleine eilanden, die in plaats daarvan een aanzienlijk offshore-potentieel hebben. De exclusieve economische zones van ontwikkelingslanden op kleine eilanden zijn gemiddeld ongeveer 28 keer groter dan hun landmassa.
De methodologie van Greening the Islands heeft tot doel tastbare projecten te identificeren en autorisatieprocessen te vereenvoudigen door samenwerking met de belangrijkste lokale belanghebbenden, waaronder het maatschappelijk middenveld, nutsbedrijven en ook burgers.
We werken momenteel samen met het Mauritiaanse eiland Rodrigues, in de Indische Oceaan, en het Nederlandse grondgebied Curaçao, in het Caribisch gebied. We verspreidden lopende resultaten en identificeerden routekaarten op COP28 en de vierde VN-conferentie over kleine eilandstaten in ontwikkeling (SIDS4), via evenementen op hoog niveau, mede georganiseerd met het VN-departement van Economische en Sociale Zaken (UN/DESA), waardoor buitengewone ministeriële deelname werd bereikt .
Greening the Islands werkt samen met gelijkgestemde organisaties zoals de Global Renewables Alliance, de Blue Planet Alliance, de German Solar PV Association en het Canary Islands Institute of Technology.
Voorloper eilanden
De voorlopige analyse van Greening the Islands suggereert dat Curaçao en Rodrigues tegen 2030 een penetratie van meer dan 80% hernieuwbare elektriciteit zouden kunnen bereiken, zelfs met beperkingen als landgebruik en beschermde gebieden. In beide gevallen zou PV op de grond en op het dak al in 2030 een aandeel van meer dan 50% van de geproduceerde elektriciteit kunnen bereiken en aangevuld kunnen worden met wind op land, wat een effectieve oplossing biedt voor ruimtelijke beperkingen.
Het doel van 100% zou tegen 2035 kunnen worden behaald door offshore wind- en oceaanenergietechnologie aan de mix toe te voegen. Binnen een 100% hernieuwbare energiemix vullen zonne- en windenergie elkaar aan om stroomopwekking onder verschillende meteorologische omstandigheden te garanderen. Als we rekening houden met offshore-systemen – zowel bodemvaste als drijvende technologie – zou windenergie tot 70% van de mix kunnen bijdragen, terwijl de resterende 30% gedekt wordt door zonne-energie.
Om de continuïteit van het aanbod en een geoptimaliseerd gebruik van hernieuwbare energiebronnen met variabele output te garanderen, zijn energieopslagsystemen – vooral batterijen, maar mogelijk ook andere benaderingen – cruciale factoren. Ze zijn van fundamenteel belang om dieselgeneratoren volledig uit te schakelen en er back-upsystemen van te maken.
Gemodelleerde scenario’s benadrukken een overschot aan hernieuwbare elektriciteit die andere sectoren zou kunnen bedienen, zoals waterontzilting of groene waterstofproductie.
Alleen al op Curaçao en Rodrigues zou de transitie naar volledig duurzame energiesystemen investeringspotentieel van honderden miljoenen euro’s kunnen ontsluiten. Er wordt geschat dat de resulterende kosten voor energieopwekking lager zouden zijn dan de huidige niveaus, wat ten goede zou komen aan de lokale bevolking en rendement zou opleveren voor particuliere investeerders die zouden bijdragen aan de financiering van kapitaaluitgaven.
De omvang van eilandprojecten zou groter kunnen zijn dan beleggers doorgaans denken. Zoals afgevaardigden van de Wereldbank rapporteerden tijdens het UN/DESA-Greening the Islands side-evenement op SIDS4, wordt er een nieuw concept van gezamenlijke aanbesteding opgezet om kleine eilanden in staat te stellen meer investeringen aan te trekken.
Volgende stappen
Op SIDS4, de belangrijkste eilandconferentie van het decennium, was Greening the Islands blij dat enkele van haar aanbevelingen werden opgenomen in het slotdocument van de conferentie: de Antigua en Barbuda Agenda voor SIDS.
Het conferentiedocument benadrukt de noodzaak van hernieuwbare energie voor kleine eilanden, en onderstreept de relevantie van het verband tussen water, voedsel en energie, innovatieve oplossingen en energie-efficiënt transport, en erkent de rol van de particuliere sector en roept op tot een fasering uit subsidies voor fossiele brandstoffen.
Belangenbehartiging en samenwerkingsinspanningen zijn nog steeds essentieel om kleine eilanden wereldwijd in staat te stellen over te stappen op 100% hernieuwbare energiebronnen, wat nog steeds een van de topprioriteiten van Greening the Islands is.
Er zullen grote investeringen nodig zijn, maar de kosten die met fossiele brandstoffen gepaard gaan – inclusief transport, subsidies, gevolgen voor de gezondheid en het milieu – zijn veel hoger. Deze fondsen zouden effectiever kunnen worden ingezet om de lokale industrie te versterken en duurzame toeleveringsketens te bevorderen.
De middelen moeten worden aangewend om de initiële kapitaaluitgaven te financieren die nodig zijn om hernieuwbare energiebronnen in te zetten, te beginnen met het heroriënteren van geld dat wordt verspild aan subsidies voor fossiele brandstoffen. Ontwikkelde landen moeten hun toezeggingen op het gebied van klimaatfinanciering nakomen en mechanismen voor klimaatgerelateerde verliezen en schade moeten prioriteit geven aan de verwoestende gevolgen waarmee eilanden al worden geconfronteerd.
Garantiemechanismen, publiek-private partnerschappen en samenwerking tussen meerdere belanghebbenden, met de actieve betrokkenheid van lokale en internationale financiers uit de particuliere sector, zijn allemaal van cruciaal belang voor het effectief verminderen van de risico’s van eilandinvesteringen.
Greening the Islands zal binnenkort gesprekken beginnen met investeerders op Curaçao over een strategische workshop waarbij de overheid, lokale en regionale belanghebbenden, internationale investeerders en ontwikkelaars betrokken zijn. We kijken ook uit naar komende engagementen tijdens de New York Climate Week 2024 en COP29, om nieuwe eilanden aan te kondigen die ons op deze reis zullen vergezellen en we zullen de resultaten blijven verspreiden.
Over de auteurs: Gianni Chianetta En Francesco Luise leiding geven aan de Greening the Islands Foundation. Ze ondersteunen de duurzaamheid en zelfvoorziening van eilanden door het bevorderen van innovatieve oplossingen en ‘nexus-slimme’ projecten, het versterken van de samenwerking tussen meerdere belanghebbenden en het versterken van een platform om kennis te delen, goede praktijken te verspreiden en het bewustzijn over de uitdagingen en kansen van eilanden te vergroten.
Deze inhoud is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden hergebruikt. Als u met ons wilt samenwerken en een deel van onze inhoud wilt hergebruiken, neem dan contact op met: editors@pv-magazine.com.